NVR naspram DVR: Izbor idealnog sistema za nadzor

Uvod u video nadzor

Video nadzor je važan za očuvanje bezbednosti vašeg doma ili poslovanja. Postoje dve glavne vrste sistema: Mrežni video snimači (NVR) i Digitalni video snimači (DVR).

Ovi sistemi čuvaju snimke i omogućavaju vam da pratite šta se dešava u realnom vremenu ili da kasnije reprodukujete snimke. NVR i DVR funkcionišu drugačije, i svaki ima svoje prednosti i mane.

Pravi izbor zavisi od vaših potreba. Da li postavljate novi sistem? Da li želite da nadogradite stari? Koliko je velika oblast koju treba da nadzirete? Imajte ova pitanja na umu dok razmatramo NVR i DVR sisteme.





Razumevanje DVR sistema

DVR znači Digitalni Video Snimač. Postoji duže vreme i radi sa analognim kamerama. To su tradicionalne sigurnosne kamere koje možda poznajete. DVR-ovi uzimaju sirovi video sa ovih kamera i pretvaraju ga u digitalni format za skladištenje i gledanje.

DVR sistemi su često jeftiniji za postavljanje, posebno ako već imate analogne kamere. Takođe su jednostavni za upotrebu, što je dobro ako niste previše tehnički obrazovani.

Ali DVR-ovi imaju neka ograničenja. Obično ne mogu da rukuju tako visokom rezolucijom kao NVR sistemi, tako da kvalitet vašeg videa možda neće biti tako oštar. Takođe, kablove možete provući maksimalno oko 90 metara.

DVR sistemi dobro funkcionišu za manje postavke ili za nadogradnju postojećih sistema analognih kamera. Često se koriste u domovima, malim preduzećima i mestima gde video visoke definicije nije super važan. Jednostavnost DVR sistema može biti odlična za korisnike koji žele lako upravljivo rešenje za nadzor.


Istraživanje NVR sistema

NVR znači Mrežni Video Snimač. Ovi sistemi koriste IP kamere, koje su naprednije od analognih kamera. Svaka IP kamera je poput malog računara koji obrađuje video pre nego što ga pošalje NVR-u. To znači da možete dobiti mnogo kvalitetniji video.

NVR sistemi su fleksibilniji i lakši za proširenje. Ako kasnije trebate dodati više kamera, obično je prilično jednostavno. Takođe koriste Ethernet kablove, koji mogu prenositi i podatke i napajanje. Ovo se zove Power over Ethernet (PoE), i može olakšati instalaciju jer treba da provučete samo jedan kabl po kameri.

Mana? NVR sistemi mogu koštati više za početno postavljanje. Takođe zahtevaju malo više tehničkog znanja da bi sve radilo glatko. Ali za mnoge ljude, prednosti su vredne toga.

NVR sistemi su odlični za veće postavke ili mesta gde je video visokog kvaliteta zaista važan. Često se koriste u velikim kompanijama, velikim prodavnicama i naprednim sistemima kućne bezbednosti. NVR sistemi mogu lako raditi sa drugim mrežnim sistemima i podržavaju cool funkcije poput prepoznavanja lica ili čitanja registarskih tablica.


Kabliranje i instalacija

Tip kablova koje koristite pravi veliku razliku pri postavljanju vašeg sistema. DVR sistemi koriste koaksijalne kablove, koji su jaki ali mogu biti debeli i teški za provlačenje kroz zidove. Takođe vam trebaju odvojeni kablovi za napajanje za svaku kameru.

NVR sistemi koriste Ethernet kablove, koji su tanji i lakši za rad. Plus, sa PoE, možete napajati kamere kroz isti kabl koji prenosi video signal. Ovo može učiniti instalaciju mnogo jednostavnijom i urednijom.

Ako postavljate sistem u postojećoj zgradi, korišćenje kablova koji su već tamo može biti lakše. Ali ako počinjete od nule, lakša instalacija NVR sistema mogla bi biti veliki plus.

Izbor između koaksijalnih i Ethernet kablova može zaista uticati i na instalaciju i na dugoročno održavanje. Ethernet kablovi koji se koriste u NVR sistemima nude veću fleksibilnost za buduće nadogradnje i mogu podržati duže kablove kada se koriste sa mrežnim svičevima. Ovo može biti zaista korisno u većim postavkama ili kada pokrivate velike površine.


Kvalitet videa i obrada

Kada je u pitanju kvalitet videa, NVR sistemi su obično bolji. Mogu da rukuju mnogo višim rezolucijama - do 4K u nekim slučajevima. To znači da možete zumirati detalje bez gubitka jasnoće, što može biti zaista korisno ako trebate identifikovati lica ili registarske tablice.

DVR sistemi obično imaju maksimalnu rezoluciju od 1080p. To je i dalje prilično dobro, i možda je dovoljno za ono što vam treba. Ali ako želite najoštriju moguću sliku, NVR je pravi izbor.

Nije sve samo u rezoluciji, međutim. NVR sistemi obrađuju video na kameri, što može dovesti do boljeg ukupnog kvaliteta slike i glađeg videa. DVR sistemi rade svu obradu na snimaču, što ponekad može rezultirati nešto nižim kvalitetom.

Bolji kvalitet videa NVR sistema može biti zaista važan u situacijama gde vam trebaju detaljni snimci, kao u prodavnicama za sprečavanje krađe ili na javnim mestima za održavanje bezbednosti ljudi. Ali zapamtite, snimci veće rezolucije zahtevaju više prostora za skladištenje, što može uticati na to koliko vaš sistem može da sačuva i koliko košta.


Skalabilnost i budućnost

Ako mislite da ćete možda želeti da proširite svoj sistem u budućnosti, NVR sistemi su generalno fleksibilniji. Možete lako dodati više kamera na mrežu, i niste ograničeni brojem ulaza na snimaču kao što ste sa DVR-om.

NVR sistemi su takođe bolji u rukovanju novim tehnologijama kako se pojavljuju. Stvari poput AI-powered analitike, koja može automatski detektovati određene događaje ili ponašanja, češće su kod NVR sistema.

To rečeno, ako imate malu površinu za pokrivanje i ne mislite da ćete trebati da se širite, DVR sistem bi mogao biti sve što vam treba. Važno je razmisliti o vašim dugoročnim potrebama kada pravite izbor.

Skalabilnost NVR sistema ide dalje od samog dodavanja kamera. Ovi sistemi često mogu raditi sa drugim pametnim kućnim ili poslovnim tehnologijama, kao što su sistemi za pristup vratima ili alarmni sistemi. Ovo vam može dati kompletnije sigurnosno rešenje i potencijalno učiniti da stvari rade glađe u poslovnom okruženju.


Donošenje odluke

Dakle, koji sistem je pravi za vas? Evo nekih brzih smernica:

  • Ako imate ograničen budžet i jednostavne potrebe, DVR bi mogao biti dobar izbor.
  • Ako već imate analogne kamere, DVR bi mogao biti najlakši za implementaciju.
  • Ako vam treba visok kvalitet videa ili planirate da proširite sistem u budućnosti, razmotrite NVR.
  • Ako želite jednostavniju instalaciju sa manje kablova, NVR sa PoE bi mogao biti najbolji izbor.
  • Ako niste sigurni u svoje buduće potrebe, NVR nudi više fleksibilnosti za nadogradnju.
  • Ako se ne osećate tehnički vešti, jednostavnost DVR-a bi mogla biti privlačnija.

Zapamtite, ne postoji jedan savršen odgovor za svakoga. Razmislite o tome šta vam konkretno treba, koliko možete potrošiti i koliko ste udobni sa tehnologijom. Ne bojte se da zatražite pomoć od profesionalca ako niste sigurni.


Biranje između NVR i DVR sistema ne mora biti teško. Oba vam mogu pružiti dobar video nadzor za vaš dom ili posao. DVR sistemi su odlični za jednostavnije postavke i mogu biti jeftiniji, posebno ako već imate analogne kamere. NVR sistemi vam daju bolji kvalitet videa, više fleksibilnosti i obično su bolji za budućnost.

Bez obzira koji sistem odaberete, najvažnije je da radi ono što vam treba. Uzmite vremena, istražite i ne plašite se da postavljate pitanja. Sa pravim sistemom, osećaćete se bolje znajući da je vaša imovina dobro zaštićena.


Za više informacija o našim proizvodima za video nadzor, posetite sledeće stranice: